Kan emot vara för?

Då har Enköpings kommunfullmäktige haft den slutliga debatten om kommunens köp av stattgropen.

debattTack Jessika Roswall för bilden

Från alliansens sida har vi sagt nej till att investera 11.6 miljoner i köpeskilling till Peab och ytterligare 12.8 miljoner för den utgrävning som måste ske. Majoriteten i fullmäktige ville ha fullständig rådighet över den framtida processen säger man. Jag är besviken på vilket sätt förhandlingarna med Peab har sköts. Till saken hör att den företrädare för politiken som haft kontakt med Peab i ärendet, redan 2014 sa sig vilja köpa tomten. Men då var visionen att medborgare, föreningar och företag gemensamt skulle bilda bolaget Enköpings stadshotell ab. Tydligen kom man underfund med att bolaget redan fanns men under namnet Enköpings kommun. Jag anser att kommunen skulle uppmuntrat Peab att fortsätta sitt arbete och kommunen skulle ha fortsatt med sin planprocess. Jag är tillräckligt optimistisk för att tro att då kunde utgrävningen varit igång och gropen hade varit borta minst ett år snabbare än vad det nu ser ut att bli.

Köpet ska nu genomföras och sedan ska medborgarna får vara med i processen att komma fram till vad man ska ha tomten till. Inflytande från medborgarna är bra och kan säkert leda till nya kreativa tankar.

Miljöpartiet har framfört tankar om en park med inslag från den utgrävning som ska ske. Men 24.4 miljoner för en park innan första blomman planterats är nog inte realistiskt.

Nystart har vid flera tillfällen fört fram att de kan tänka sig ett kulturhus. Problemet då är att utgrävningen måste bli betydligt mer omfattande och därmed kosta än mer pengar.

Själv tycker jag att både bristen på bostäder och bristen på hotellsängar i staden leder tankarna mer mot bostadshus.
Jag narras konstant för att jag tyckte att ett svart 10-vånings fyrkantig låda var ful. Men jag tror att tomten och framför torget kan lyftas om man har lite mer känsla än vad många arkitekter ger uttryck för i Sverige idag.

Bilden nedan har jag plockat från Arkitekt Edvard Erik facebook-sida

hus-for-torget

Det här tycker jag är en värdig fasad mot Enköpings stora fina torg.

Huset är en nyproduktion i Tyskland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *