Almedalen 2016

visby-644587__340Med viss förvåning har jag konstaterat att det är färre besökare här i år. Det är fler seminarier är någonsin, ca 3800 stycken. Men det är färre politiker som valt att åka över i år. När jag var på ett seminarium som Sweco höll, så informerades vi om att det pågick 113 andra pass samtidigt.

Almedalsveckan blir verkligen vad du gör den till. Jag fyller en marginell funktion, deltar i några runda-bords samtal och träffar för kommunen intressanta företag. Men i huvudsak så sitter jag i publiken för att lyssna, lära och inspireras.

Om man åker hit för att få ut något, så bör man ha bestämt syftet och planerat därefter. Det är ingen konst att springa runt på de olika seminarierna, men utan syfte blir det lite meningslöst. Men om man lägger lite energi och planerar sina dagar, kan inspirationen och kunskaperna bäras med in i framtiden. Till gagn för mig, partiet och självklart Enköpings medborgare.

Huvudsyftet för mig detta år har varit integration. Vad händer nu och i framtiden? Hur löser vi skola, bostad och arbete? Vilka regler är i vägen och vilka bra tips finns det från andra kommuner/verksamheter?
Lite besviken är jag dock på att i många av dessa seminarier pekar man finger på den som inte är deltagare i just denna panel av experter/sakkunniga. Man diskuterar gärna många hinder och problem, men levererar få svar. Nästan alltid är det Migrationsverket som får klä skott. Samtidigt finns det bevisligen ett antal företag/organisationer som har gjort stordåd i sitt område. Det finns kommuner som har tagit annorlunda grepp och nått en viss framgång på den korta tid som gått sedan den stora flyktingkrisen infann sig. En sak som alla är överens om är att man kan inte vänta, kommunerna måste agera nu innan konsekvenserna av framför allt utanförskapet blir för stora, både socialt och ekonomiskt.

När man pratar integration blir bostadsbyggandet en självklar del, i bostadsbristens Sverige. Det behövs byggas 700 000 bostäder fram till 2030, där de flesta bör ligga där arbetsmarknaden finns och det är bland annat i Enköping. Vi har så kallad god planberedskap, dvs kommunen har i detaljplaner nästan 3 000 bostäder planerat, men det finns en viss tröghet hos byggbolagen att komma igång efter att detaljplanen är tagen. I Örebro hävdade planchefen att man bygger så mycket som marknaden tål. I det kan man läsa in, att bygger man för mycket så sjunker priserna och minskar därmed lönsamheten. Varje byggherre har noga kontroll på vad som sker på varje lokal marknad. Alla verksamheter, speciellt Socialen påpekar konstant problemet med bristen på bostäder. Hur löser vi den ekvationen?

Det är mycket viktigt att politiken uttalar mål med olika saker, så att marknaden och verksamheterna känner till vad den politiska ledningen vill. Det kan förstås ske på olika sätt, i budgetdokument, samtal eller mer i plakatformat.

Så det blev en del bostadsfrågor också, BoKlok, NCC, EHB m fl.

Sedan träffar man sådana man inte är bekant med, två att lyfta fram var RSD och samverkansorganisationen Svenska Trådlös fiber.
RSD står för Retail & Shoppingcenter Development, ett företag som arbetar med centrumutveckling. Bland annat så lyssnade jag på hur det arbetat med flytten av Kiruna stad, som ska flytta 3 km. Ett gigantiskt projekt som ger möjlighet att planera ett helt centrum från start. RSD har tidigare tittat och mätt handeln i Enköping. Men med de tankar som finns idag, vore det bra om arbetet gjordes om efter dagens förutsättningar. Om det sedan är RSD eller någon annan spelar mindre roll, det är tjänsten som måste till.
Svenska Trådlös fiber skulle kunna hjälpa oss att kapa de dyraste kostnaderna vid bredbandsutbyggnaden i kommunen, som måste till snarast. Förenklat skulle man kunna säga att de har relästationer så att man slipper gräva de sträckor som inte har kunder. Klart intressant i och med att grävkostnaderna är den dyraste delen i fiberutbyggnaden.

 

En reaktion på “Almedalen 2016

  1. Andréa

    Jättebra och informativt skrivet ( som alltid!) om Almedalen. Åker man på sådana där stora saker bör man nog verkligen veta vad man vill ha ut av det och vad syftet med resan dit ska vara. Lyssna, lära och inspireras är en väldigt bra ” orsak” kan jag tycka. Och jag kan tänka mig att det väcks många tankar och idéer om saker och ting efter en sådan vecka. Ngn gång… i framtiden, då ska jag också åka till Almedalen!! 😉

    Och du! Fortsätt skriv, för du kan! 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *